Artikel 1 Definities
a. In deze algemene voorwaarden wordt gesproken van `de leverancier´ en `de opdrachtgever´. Met `de leverancier´ wordt bedoeld: Taalhof tekstbureau, gevestigd te Veghel, geregistreerd bij de Kamer van Koophandel in Eindhoven. Met `de opdrachtgever´ wordt bedoeld degene die een product of dienst afneemt van Taalhof tekstbureau, of de intentie heeft dit te doen.
Artikel 2 Algemeen
a. Deze voorwaarden zijn van toepassing op iedere aanbieding, offerte, rechtsbetrekking en overeenkomst tussen de leverancier en de opdrachtgever.
b. Deze voorwaarden zijn ook van toepassing op alle overeenkomsten met de leverancier, voor de uitvoering waarvan derden worden ingeschakeld.
c. Afwijkingen van deze algemene voorwaarden zijn slechts geldig, indien deze vooraf nadrukkelijk schriftelijk zijn overeengekomen.
Artikel 3 Offertes en offertekosten
a. Aan een oriënterend gesprek zijn geen kosten verbonden.
b. Elke offerte is vrijblijvend en geldt voor 14 dagen.
c. De leverancier is nooit verplicht om opdrachten van de opdrachtgever aan te nemen en/of uit te voeren.
d. In de offerte staat een omschrijving van de opdracht (doel van de opdracht, gebruiksdoel van de tekst of dienst, de eisen van de opdrachtgever, gespecificeerde voorwaarden van de leverancier, de omvang van het werk, de leveringstermijn en het honorarium).
e. De overeenkomst komt slechts tot stand, hetzij doordat de opdrachtgever binnen de aangegeven termijn de offerte van de leverancier heeft aanvaard, hetzij doordat de leverancier een opdracht en/of offerte van de opdrachtgever schriftelijk heeft bevestigd.
f. Offertes, overeenkomsten, opdrachtbevestigingen en/of andere aanbiedingen gelden niet automatisch voor toekomstige opdrachten.
Artikel 4 Uitvoering van de overeenkomst
a. De leverancier verplicht zich tot het leveren van goed werk in overeenstemming met de geldende professionele normen en in overeenstemming met de briefing.
b. De opdrachtgever is verplicht alle gegevens, waarvan de leverancier aangeeft dat deze noodzakelijk zijn of waarvan de opdrachtgever redelijkerwijs behoort te begrijpen dat die noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van de Overeenkomst, tijdig aan de leverancier te verstrekken.
c. Indien de voor de uitvoering van de Overeenkomst benodigde gegevens niet tijdig worden verstrekt, heeft de leverancier het recht de uitvoering van de Overeenkomst op te schorten en/of de uit de vertraging voortvloeiende extra kosten volgens de gebruikelijke tarieven aan de opdrachtgever in rekening te brengen.
Artikel 5 Concepttekst en eenmalige herziening
a. Indien de levering een tekst bevat, zal de offerte betrekking hebben op levering van de concepttekst en eenmaal een herziening na overleg met de opdrachtgever. Meer herzieningen of wijzigingen van de oorspronkelijke opdracht zijn niet in de geoffreerde prijs inbegrepen en worden apart in rekening gebracht.
b. Ook bij andere leveringen is in principe een herziening in de prijs inbegrepen, tenzij expliciet iets anders wordt overeengekomen.
Artikel 6 Tussentijdse wijziging van de opdracht
a. Wanneer een opdracht na het verstekken van de opdrachtbevestiging gewijzigd wordt, is er sprake van een aanvullende opdracht. Deze aanvullende opdracht zal op verzoek apart geoffreerd worden.
b. Indien als gevolg van gewijzigde omstandigheden bij de opdrachtgever de opdracht wordt gewijzigd, uitgesteld of ingetrokken, is de leverancier niet verplicht teksten die nog niet klaar zijn te leveren. De leverancier heeft echter wel recht op betaling voor de verrichte arbeid en op een schadevergoeding voor het niet uitgevoerde deel van de opdracht.
c. Ingeval van overmacht bij de leverancier zal deze daarvan onverwijld mededeling doen of laten doen aan de opdrachtgever. Tijdens de periode van overmacht worden de verplichtingen van de leverancier opgeschort. Als vast komt te staan dat nakoming door overmacht gedurende twee maanden niet mogelijk zal zijn, hebben beide partijen het recht de Overeenkomst te ontbinden door een schriftelijke verklaring. De opdrachtgever heeft de verplichtingen om van de leverancier het uitgevoerde gedeelte van de opdracht af te nemen en hem dat gedeelte te betalen. Dit geldt niet als het uitgevoerde gedeelte geen zelfstandige waarde heeft.
Artikel 7 Geheimhouding
a. De leverancier verplicht zich tot geheimhouding van alle gegevens van de opdrachtgever waarvan de leverancier weet of kan aannemen dat deze vertrouwelijk zijn.
b. Deze geheimhouding strekt zich ook uit tot na beëindiging van de opdracht.
Artikel 8 Aansprakelijkheid en vrijwaring
a. De opdrachtgever heeft de plicht om geleverde teksten te controleren op onjuistheden en onzorgvuldigheden. Hij aanvaardt de eventuele aansprakelijkheid die daaruit voortvloeit.
b. De opdrachtgever vrijwaart de leverancier tegen iedere eventuele aansprakelijkheid op grond van de huidige en/of toekomstige wetgeving, tenzij er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid van de leverancier.
c. Indien wordt geoordeeld dat de leverancier geen beroep op het voorgaande toekomt, is de leverancier jegens de opdrachtgever slechts aansprakelijk voor vergoeding van de schade tot maximaal het factuurbedrag.
Artikel 9 Auteursrechten
a. Zolang het werk niet geleverd of nog niet geheel is betaald, blijven alle rechten bij de leverancier.
b. De leverancier van teksten en andere werken in de zin van de Auteurswet verleent bij levering een exclusieve licentie voor het eenmalige publicatierecht en wel uitsluitend voor het overeengekomen gebruik. Over ieder ander gebruik moet een aanvullende overeenkomst gesloten worden. Dit geldt ook voor plaatsing van de tekst in enig ander medium dan waarvoor hij volgens de opdracht werd geschreven.
c. Na de exclusieve licentieverlening als bedoeld in artikel 9b behoudt de leverancier zijn auteursrechtelijke bevoegdheden.
d. Bij auteursrechtelijke beschermende werken is naamsvermelding verplicht, tenzij daar in de uitvoering overwegende bezwaren tegen bestaan. De opdrachtgever moet deze bezwaren bij het verlenen van de opdracht aan de leverancier melden en de leverancier moet deze bezwaren aanvaarden.
e. Bij ingrijpende wijziging van de geleverde tekst die niet de goedkeuring van de leverancier krijgt, kan hij op grond van Auteurswet het gebruik van zijn tekst verbieden. In dat geval is de opdrachtgever verplicht tot het betalen van het tot dan verrichte werk. Indien deze situatie leidt tot het tussentijds beëindigen van de Overeenkomst, is de opdrachtgever verplicht tot een schadevergoeding voor het nog niet uitgevoerde deel van de opdracht.
f. Bij inbreuk op het auteursrecht is de opdrachtgever schadevergoeding verschuldigd. Als inbreuk op het auteursrecht van de leverancier wordt beschouwd:
-publicatie van zijn werk voor een ander gebruik dan overeengekomen;
-hergebruik van zijn werk zonder toestemming;
-aantasting van zijn werk;
-publicatie zonder naamsvermelding.
g. De bepalingen van artikel 9 hebben ook betrekking op teksten die de leverancier van derden betrekt. De leverancier garandeert de opdrachtgever daarbij dat hij gerechtigd is tot bovengenoemd gebruik.
h. De opdrachtgever zal, in geval van serievervaardiging, de leverancier kosteloos 5 exemplaren van het verveelvoudigde product, of van het betreffende onderdeel daarvan, doen toekomen.
i. Zolang hierover geen nadere afspraken zijn gemaakt, heeft de leverancier de vrijheid om het geleverde product te gebruiken voor de eigen publiciteit of promotie.
Artikel 10 Betaling
a. Bij langdurige of omvangrijke opdrachten kan de leverancier betaling in termijnen verlangen.
b. De betalingsverplichting geldt ook als de opdrachtgever de geleverde teksten niet gebruikt.
c. De betalingstermijn van de factuur is veertien dagen na factuurdatum.
d. De door de leverancier gehanteerde tarieven zijn exclusief BTW en eventuele kosten.
1. Indien de opdrachtgever in gebreke blijft in de tijdige betaling van een factuur, dan is de opdrachtgever van rechtswege in verzuim. De opdrachtgever is alsdan een rente verschuldigd van 15% per jaar, tenzij de wettelijke rente hoger is, in welk geval de wettelijke rente verschuldigd is. De rente over het opeisbare bedrag zal worden berekend vanaf het moment dat de opdrachtgever in verzuim is tot het moment van voldoening van het volledig verschuldigde bedrag.
2. Leverancier heeft het recht de door opdrachtgever gedane betalingen te laten strekken in de eerste plaats in mindering van de kosten, vervolgens in mindering van de opengevallen rente en tenslotte in mindering van de hoofdsom en de lopende rente.
3. Indien de opdrachtgever in gebreke of in verzuim is in de (tijdige) nakoming van zijn verplichtingen, dan komen alle gerechtelijke en buitengerechtelijke kosten voor rekening van de opdrachtgever. De buitengerechtelijke incassokosten bedragen in ieder geval 15% van het door opdrachtgever verschuldigde bedrag, met een minimum van €150,- exclusief BTW per opdracht
Artikel 11 Geschillen
a. Op elke overeenkomst tussen de leverancier en de opdrachtgever is Nederlands recht van toepassing.
b. Ingeval van geschillen, voortvloeiend uit deze Overeenkomst of daarop voortbouwende overeenkomsten, zullen partijen proberen deze in eerste instantie te schikken.
c. Indien het onmogelijk is gebleken een geschil als hiervoor bedoeld te schikken, zal dat geschil worden beslecht door de bevoegde rechter in het arrondissement van de leverancier.
Deze algemene voorwaarden zijn gedeponeerd in het handelsregister van de Kamer van Koophandel in Eindhoven onder dossiernummer 17268882
Taalhof tekstbureau
Peperveld 18
5467 NL Veghel
KvK nummer: 17268882
Laatst gewijzigde versie: December 2011